Top
Τα-πρώτα-βήματα-στο-self-care-για-γονείς

Γράφει η Εύα Καλαβρή…

 

Καθώς κύλησε και η δεύτερη σχολική εβδομάδα, προσπαθώ να αφουγκραστώ τα συναισθήματά μου και να καταλάβω αν έχω μπει σε διαδικασία προσαρμογής ή είμαι ακόμη σαν το ψάρι έξω από το νερό…

 

Αυτές τις μέρες μιλάω με αρκετούς γονείς που συμπάσχουν και δίνουν τον δικό τους αγώνα στη μάχη για προσαρμογή στη φθινοπωρινή καθημερινότητα με τις αυξημένες υποχρεώσεις και τα παιδιά μας στο προσκήνιο! Γιατί ποιος γονιός δεν προσπαθεί να κάνει το καλύτερο για το παιδί του;

Υπάρχει όριο σε αυτό άραγε;

Ποιο είναι το κρίσιμο σημείο εκείνο που αρχίζεις να παραμελείς (πολύ) τον εαυτό σου;

 

Σήμερα οι σκέψεις μας εδώ στο Blog αφορούν κυρίως γονείς… Όχι ότι δεν μπορούν να ταυτιστούν κι άλλες κατηγορίες ενηλίκων πάντως!

 

Εμείς οι γονείς… Προσπαθούμε να τα προλάβουμε όλα… Να διατηρήσουμε καθαρό το σπίτι, να μαγειρέψουμε κανένα σπιτικό φαγητό, να βοηθήσουμε τα παιδιά στα μαθήματα, να τα τρέξουμε στις δραστηριότητες, ενώ παράλληλα εργαζόμαστε… Μάλιστα από τότε που «ανακαλύφθηκε» η εργασία από το σπίτι, έχω την εντύπωση ότι προσθέσαμε ένα επιπλέον βάρος στην καθημερινότητά μας γιατί πλέον εργαζόμαστε και από το σπίτι (και όχι μόνο από το σπίτι ή μόνο στο χώρο εργασίας)!

 

Οι γονείς, και ιδιαίτερα οι μανούλες (συγνώμη πατερούληδες), προσπαθούμε διαρκώς να προσέχουμε τους άλλους και είναι πολύ εύκολο να ξεχάσουμε τη φροντίδα του εαυτού μας. Όταν, ως δια μαγείας ή τύχης, βρεθεί λίγος ελεύθερος χρόνος, η συναισθηματική μας κατάσταση χειροτερεύει! Κάνουμε κάτι για εμάς και αισθανόμαστε εγωιστές… Γεμίζουμε με ενοχές γιατί σκεφτόμαστε ότι αφού βρήκαμε λίγο χρόνο θα έπρεπε να κάνουμε «εκείνο» ή «το άλλο» και όχι, για παράδειγμα, να ξεκουραστούμε.

 

Δεν είστε μόνοι! Και οφείλετε να κοιτάξετε τη δική σας αυτοφροντίδα. Το self-care για γονείς! Αν το έχετε χάσει εντελώς διαβάζετε το σωστό κείμενο! Σήμερα κάνουμε restart κι επαναπρογραμματισμό του εγκεφάλου μας. Και μη νομίζετε ότι το self-care ξεκινάει πάντα με κάποιο προϊόν ομορφιάς και συνεχίζει στο κομμωτήριο και στα μαγαζιά.. Αυτό θα ήταν self-care για «προχωρημένους» κι εμείς σήμερα μιλάμε για «αρχάριους»!

 

Ποια είναι όμως τα πρωταρχικά βήματα στην αυτοφροντίδα; Από που μπορεί να ξεκινήσει κάποιος όταν δεν το έχει καθόλου; Ή, όταν το έχει χάσει τελείως;

  1. Αναπνοή

Είναι «εντάξει» να μην είσαι «εντάξει» όλες τις ώρες. Είναι φυσιολογικό και ανθρώπινο να θέλεις να απομονωθείς για 5 λεπτά, να κάνεις παύση και να αναπνεύσεις βαθιά. Την επόμενη φορά που θα φτάσεις κοντά στην έκρηξη (θυμού, νεύρων, στεναχώριας, στρες), αποστασιοποιήσου για ένα λεπτό και συγκεντρώσου στην αναπνοή σου. Ασκήσεις αναπνοής έχει να μας διδάξει η yoga φυσικά…

 

  1. Ύπνος

Οι περισσότεροι ενήλικες και ειδικά γονείς, έχουν προβλήματα ύπνου: δυσκολεύονται όχι μόνο να αποκοιμηθούν αλλά και να κοιμηθούν συνεχόμενα. Είναι πολύ σημαντικό να κοιμόμαστε επαρκώς και ποιοτικά. Το ξέρω, με τους ρυθμούς που έχουμε είναι δύσκολο… Όμως έχουμε «χαλάσει» τον ύπνο μας κι εμείς οι ίδιοι: κατάχρηση καφεΐνης, οθόνες και scrolling, φωτορύπανση, θόρυβοι.

Δοκιμάστε να μπείτε σε relaxation mode μία ώρα πριν τον ύπνο: μείνετε μακριά από οθόνες, κάντε ένα ζεστό μπάνιο, ξαπλώστε και διαβάστε ένα βιβλίο.

Ο ύπνος σαν «εργαλείο αυτοφροντίδας» αξίζει ξεχωριστό άρθρο και ανάλυση και θα το κάνουμε σύντομα!

 

  1. Ενυδάτωση

Η ενυδάτωση είναι το 3ο βήμα… Με το ολοήμερο τρέξιμο οι γονείς ξεχνάμε να φάμε πολλές φορές αλλά ξεχνάμε και να πιούμε νερό!

Καθιερώστε διάλειμμα για νερό κάθε μία ώρα! Ακόμη κι αν χρειαστεί να βάλε εφαρμογή να χτυπάει στο κινητό σας για να σας το θυμίζει το πρώτο διάστημα! Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα ποτήρι νερό! Και φροντίστε να έχετε πάντα νερό δίπλα σας, στην τσάντα σας, στο γραφείο σας, στο αυτοκίνητο.

———————————————————–

Αν σας άρεσαν οι συμβουλές μας, αν ταυτίζεστε κι εσείς, περιμένουμε τα σχόλιά σας!

Πείτε μας αν θέλετε να περάσουμε και στο level 2 της αυτοφροντίδας για αρχάριους (γονείς)!

———————————————————–

Και τώρα… Κάνουμε όλοι διάλειμμα για νερό!

 

Μείνετε στην παρέα της A2SK Beauty & Home για να μάθετε περισσότερα! 

Ακολουθήστε μας στο Instagram  Ι  Facebook   Ι  Tik Tok

Φτιάξτε τη διάθεση σας στο e-shop μας: https://a2skbeauty.com/

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν και τα παρακάτω άρθρα:

 

v

It's a good day to glow!

Κατηγορίες

Ομορφιά

Σπίτι