Top
πόσα-γνωρίζουμε-για-το-δέρμα-μας

Γράφει η Εύα Καλαβρή…

 

Ίσως εντυπωσιαστείτε όταν, στο τέλος αυτού του άρθρου, διαπιστώσετε πόσα δεν γνωρίζατε τελικά για το δέρμα σας!

Τα όργανα του σώματός μας δεν είναι όλα εσωτερικά όπως η καρδιά και ο εγκέφαλος. Το μεγαλύτερο όργανο που έχει ο άνθρωπος στο σώμα του είναι αυτό που «φοράει» εξωτερικά και είναι το δέρμα του!

Οι ενήλικες καλύπτονται από περίπου 2 τετραγωνικά μέτρα δέρματος, που ζυγίζει περίπου 3,6 κιλά! Το δέρμα δεν μας κάνει μόνο να φαινόμαστε ευπαρουσίαστοι… Λειτουργεί ως αδιάβροχη, μονωτική ασπίδα, προστατεύοντας το σώμα μας από τις ακραίες θερμοκρασίες, το βλαβερό ηλιακό φως και επιβλαβείς χημικές ουσίες. Επιπλέον, αποτρέπει μολύνσεις και παράγει τη βιταμίνη D που βοηθάει το σώμα να απορροφήσει ασβέστιο και να διατηρήσει γερά τα οστά και αρθρώσεις.

Το δέρμα μας είναι ένας τεράστιος αισθητήρας γεμάτος νεύρα που φέρνει τον εγκέφαλο σε επαφή με τον έξω κόσμο. Ταυτόχρονα, μας επιτρέπει να κινούμαστε ελεύθερα, αποδεικνύοντας ότι είναι ένα εκπληκτικά πολύπλευρο όργανο!

Αν έως τώρα δεν έχετε εντυπωσιαστεί αρκετά, διαβάστε και τις ακόλουθες ενδιαφέρουσες πληροφορίες:

 • Το δέρμα έχει τρία στρώματα και το καθένα από αυτά εξυπηρετεί το δικό του σκοπό:
 1. Η επιδερμίδα: το εξωτερικό στρώμα και πρώτη γραμμή άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού ενάντια σε βακτήρια, ιούς και άλλους επιβλαβείς περιβαλλοντικούς παράγοντες.
 2. Το δέρμα (χόριο): αποτελείται από ελαστίνη και κολλαγόνο, κυρίως, απαραίτητα συστατικά για την υγεία του δέρματος, καθώς προσφέρουν υποστήριξη και ελαστικότητα.
 3. Το υποδόριο λίπος: το βαθύτερο στρώμα του δέρματος που το συνδέει με τους μυς και τα οστά μας.
 • Το δέρμα είναι… βαρύ!
 • Συνολικά αποτελεί περίπου το 16% του συνολικού μας βάρους!
 • Η πιο διαδεδομένη δερματική πάθηση είναι η ακμή:

Πάνω από το 85% των ανθρώπων θα έρθουν αντιμέτωποι με κάποια μορφή ακμής, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

 • Το πάχος του δέρματος διαφέρει σε διάφορα σημεία του σώματός μας:

Ίσως το έχετε παρατηρήσει ότι τα βλέφαρα, για παράδειγμα, καλύπτονται από το πιο λεπτό δέρμα (0,05 χιλιοστά), ενώ οι παλάμες και τα πέλματα των ποδιών μας έχουν το πιο παχύ δέρμα (1,5 χιλιοστό).

 • Το δέρμα είναι χρήσιμος θερμοστάτης και ρυθμιστής της θερμοκρασίας του σώματός μας, μέσω του μηχανισμού εφίδρωσης.
 • Είναι σημαντικό αισθητήριο όργανο: αφής, πόνου, θερμοκρασίας, πίεσης.
 • Είναι η μόνωσή μας:

Προστατεύει τα εσωτερικά μας όργανα από τραυματισμούς (π.χ. γρατζουνιές, χτυπήματα). Εμποδίζει την είσοδο μικροβίων αλλά και την έξοδο των υγρών των ιστών μας!

 

Για όλους αυτούς τους λόγους και για ακόμη περισσότερους, οφείλουμε να φροντίζουμε το δέρμα μας καθημερινά, να το προστατεύουμε, να το διατηρούμε υγιές και να το ενισχύουμε. Πώς;

Με πολλούς τρόπους!

Ισορροπημένη διατροφή, ενυδάτωση, επαρκής και ποιοτικός ύπνος.

Τέλος, επιλέγοντας τη ρουτίνα περιποίησης και φροντίδας του δέρματος που ταιριάζει στον καθένα μας ξεχωριστά, με ποιοτικά προϊόντα!

 

Στο e-shop της A2sk Beauty & Home θα βρείτε το Γαλάκτωμα καθαρισμού προσώπου & την Τονωτική Lotion που σίγουρα θα λατρέψετε!

 

Μείνετε στην παρέα της A2SK beauty για να μάθετε περισσότερα!

Ακολουθήστε μας:

Instagram: a2sk_beauty   Facebook: a2sk.beauty

 

 

v

It's a good day to glow!

Κατηγορίες

Ομορφιά

Σπίτι